Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Χαιρετιστήρια ομιλία της Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλης κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας

Αιδεσιμότατοι πατέρες,


Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε και μέλος του Συλλόγου μας, αξιότιμοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι συλλόγων. Φίλοι προσκεκλημένοι, μέλη του Συλλόγου, κυρίες και κύριοι, αγαπητά παιδιά.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλης, σας καλωσορίζω σε μια ιδιαιτέρως σημαντική για μας συνάντηση. Σας ευχόμαστε  καλή χρονιά, ευτυχισμένο, δημιουργικό και όσο το δυνατόν λιγότερο προβληματικό  2012.
Η κοπή της φετινής βασιλόπιτας ήταν μόνο η αφορμή. Ο πολιτισμός ήταν η αιτία. Το ότι βρισκόμαστε εδώ είναι σημαντικό. Μέσα σ’ αυτές τις  αντίξοες συνθήκες που ζούμε, με  αυτή  την οικονομική κατοχή που βιώνουμε , εμείς εδώ σήμερα  τα αφήσαμε όλα  στην άκρη  γιατί μας συνδέει όλους μας κάτι κοινό. Το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό αυτού του τόπου. Όλοι μας, πιστεύω, είμαστε άτομα με όνειρα και ευαισθησίες. Σε ένα κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον που καταρρέει γύρω μας, μόνο ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να μείνει αλώβητος, ώστε να μας βοηθήσει να αντέξουμε… την κατάρρευση.  Γιατί πολιτισμός σημαίνει, κάθε τι που κάνει ο άνθρωπος για να βελτιώσει και να «χρωματίσει» τη ζωή του.  Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς. Η προσφορά στον πολιτισμό είναι εθελοντική, πάνω από  συμφέροντα και  ματαιοδοξίες. Ο πολιτισμός δεν έχει απόχρωση. Οι αντιπαραθέσεις , οι μικροκακίες, τα μικροκομματικά συμφέροντα οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα. Αυτή εδώ η κοινωνία τα έχει βιώσει όλα αυτά.  Καιρός  για νέα, ανανεωμένη δράση. ΄Εχουμε τόσα πολλά να κάνουμε! Ελάτε μαζί μας! Βοηθείστε μας, συμβουλεύστε μας, στηρίξτε μας! Το να παραμένει κάποιος απλός θεατής και κριτής – καλοπροαίρετος ή κακοπροαίρετος- δεν έχει πραγματικά, στο σήμερα που ζούμε, κανένα νόημα. Είμαστε πολύ τυχεροί και δεν το ξέρουμε. Ζούμε σε έναν αξιόλογο τόπο, απείρου φυσικού κάλλους. Έχουμε την τιμή να είμαστε  το κέντρο  του Δήμου. Έχουμε ιστορία,  λαογραφία,  παράδοση. Του αξίζει λοιπόν αυτού του τόπου μια καλύτερη συμπεριφορά από όλους.  Ελάτε να υλοποιήσουμε τους στόχους του Συλλόγου, να καλλιεργήσουμε τα γράμματα και τις τέχνες, να καταγράψουμε τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας. Να συγκεντρώσουμε  φωτογραφίες και αρχεία, να δημιουργήσουμε  το Μουσείο της Πύλης. Εδώ έχω να σας πληροφορήσω ότι το συμβούλιό μας  προχωράει στις τελικές επαφές για τη στέγασή του. Ελάτε να οργανώσουμε τη θεατρική ομάδα και  τη χορωδία. Ελάτε στο χορευτικό μας. Η παρουσία του είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια.  Ενδιαφερθείτε. Γραφτείτε συνδρομητές, έτσι ώστε  να γίνουμε ένας δυνατός, εύρωστος και πολυπληθής σύλλογος.  Κι αν ακόμα δεν σας έχω πείσει για  την αναγκαιότητα της ύπαρξης  του πολιτισμού στη ζωή μας, σκεφτείτε τα παιδιά. Έχουμε  τεράστια ευθύνη απέναντί τους, το μόνο που θα ξέρουν, στο μέλλον,  είναι όλα αυτά που μαθαίνουν από την τηλεόραση, εικόνες μιας σκληρής πραγματικότητας που είθε να τους την αλλάξουμε ….

Είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε και να μάθουμε την πολιτιστική ιστορία της Πύλης.

Οι πολιτιστικές δράσεις ξεκίνησαν από πολύ παλιά. Από τα  μέσα της δεκαετίας  του 20! Το 1927 μια θεατρική ομάδα, αποτελούμενη από νέους, «ανέβασε» την  ημέρα του Ευαγγελισμού το θεατρικό έργο « ΕΣΜΕ» του Περεσιάδη. Λίγο μετά ιδρύθηκε ο πολιτιστικός σύλλογος «Αι Πύλαι» και το Πάσχα του 1928 ανέβασαν το θέατρο «η Σκλάβα». Ακολούθησε « η Γκόλφω», γύρω στο 1930. Λίγο πριν την κήρυξη του πολέμου του 1940 από την τότε οργάνωση της νεολαίας παίχτηκε «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Κορομηλά, με άψογη εμφάνιση, η οποία εντυπωσίασε το κοινό. Το 1953 δραστηριοποιείται η «Αγροτολέσχη» της Πύλης αποτελούμενη από νέους και νέες. Τέσσερα χρόνια αργότερα το 1957 η Αγροτολέσχη παρουσίασε μια αρκετά φιλόδοξη παράσταση με την διδασκαλία του εκπαιδευτικού κ. Στεφάνου Βαγενά, το δράμα του Ν. Καζαντζάκη «Προμηθέας Δεσμώτης». Είναι ίσως η μοναδική φορά που παρουσιάστηκε έργο του κρητικού συγγραφέα στην Θεσσαλία και από τις σπάνιες φορές στην Ελλάδα, η επιτυχία της δε, αποτέλεσε αξιοσημείωτο γεγονός. Το έργο «ανέβηκε» σε φυσικό σκηνικό, στο βράχο απέναντι από την σημερινή ταβέρνα «Τζάκι», όπου τον Προμηθέα υποδύονταν ο κ. Νίκος Κανάτας.

Το 1958 ξεκινά η μεγάλη προετοιμασία από καλλιτέχνες της Πύλης για το καρναβάλι, που αποτελούνταν από δεκαπέντε περίπου άρματα, με πρωταγωνιστές τον κ. Ευθύμιο Πλακιά και τους αδελφούς Ντούβλη (Δήμο - Κώστα - Γώγο), όπου εντυπωσίασαν τα μεγαλοπρεπή άρματα και οι στολές των μεταμφιεσμένων. Με πρώτο τον βασιλιά καρνάβαλο και το ρολόι των Τρικάλων ξεκίνησε η πομπή από την Πύλη και κατέληξε στα Τρίκαλα.

Μετά την μεταπολίτευση, το 1974 ,δημιουργήθηκε ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων», με πολλές δραστηριότητες:  καρναβάλι, χοροσπερίδες, εκδρομές, λαογραφική έκθεση, χορευτικά. Το 1984 ιδρύθηκε ο σημερινός σύλλογος. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε ντοκουμέντα από όλα αυτά. Θα θέλαμε τη βοήθειά σας.

Η πρόσκληση της σημερινής  εκδήλωσης  απεστάλη στους φορείς, τους συλλόγους και κυρίως στα μέλη του συλλόγου.  Πολλοί, από τα μέλη, δεν ήρθαν. Κάποιοι, λόγω ανειλημμένων  υποχρεώσεων ή λόγω προβλημάτων υγείας, δεν μπόρεσαν να έρθουν. Μας έστειλαν τις ευχές τους και την υπόσχεση ότι θα είναι δίπλα μας σε ό, τι χρειαστεί. Κάποιοι άλλοι όμως, δεν ήρθαν επιδεικνύοντας αδιαφορία,  αδράνεια, ωχαδελφισμό. Κρίμα!  Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στείλουμε και σε αυτούς τις ευχές μας.

Καλέσαμε και τιμούμε  τα μέλη που υπέγραψαν το καταστατικό , το 1984, τα ιδρυτικά μέλη.  Ήταν 21. Ανάμεσα σε αυτά, 5 άτομα δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. Ο Ιωάννης Μπαμπατζιάς, ο Χρήστος Παπαγεωργίου,  ο Λεωνίδας Παππάς, ο  Ευθύμιος Πλακιάς και ο Στυλιανός Σταφυλάς.  Θα τους  θυμόμαστε. Σήμερα εκπροσωπούνται από τις οικογένειές τους. Νιώθουμε ευγνωμοσύνη και περηφάνια γι’ αυτούς, γιατί έβαλαν  το λιθαράκι τους σ’ αυτό που λέγεται Πολιτισμός στην Πύλη. Στα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη ευχόμαστε να είναι γεροί και δυνατοί για να μας δίνουν την εμπειρία  και τη γνώση τους.

       Προσπαθήσαμε να βρούμε τα αρχεία του συλλόγου από το 1984 μέχρι 1998. Ακόμη δεν έχουμε βρει τίποτα. Μην μας παρεξηγήσετε λοιπόν που δεν  καλέσαμε μέλη εκείνης της εποχής. Η έρευνα συνεχίζεται ελπίζουμε να μας βοηθήσετε κι εσείς. Ευελπιστούμε ότι θα το κάνουμε στο μέλλον. Μάλιστα σε 2 χρόνια ο Σύλλογος κλείνει 30 χρόνια ύπαρξης …

       Καλέσαμε τα μέλη των Δ.Σ. από το 1999  μέχρι το 2011, αυτά που έχουν υπογράψει στο πρακτικό του Συλλόγου. Είναι 28 άτομα μαζί με το σημερινό συμβούλιο. Όλα τα μέλη, αξίζουν το σεβασμό μας. Άλλος πρόσφερε πολλά, άλλος λίγα, άλλος για πολύ καιρό κι άλλος για λίγο.

Καλέσαμε , τέλος,  τα  απλά μέλη του Συλλόγου, τακτικά και μη, είναι συνολικά 140 άτομα. Ας ελπίσουμε ότι θα αυξηθούν, θα ενδιαφερθούν, θα νοιαστούν, θα βοηθήσουν. Μπορείτε να δώσετε τη συνδρομή σας και να γραφτείτε μέλη στη γραμματεία μας. Είμαστε σίγουροι πως μέσα σας  υπάρχει ακόμη μια σπίθα και  ας ελπίσουμε ότι θα ανάψει  ξανά, για να  γίνει φλόγα προσφοράς στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας.

Πέρασε μια δημιουργική χρονιά.  Σας θυμίζω εν τάχει, τι έχουμε κάνει το 2011.

·         Την Πρωτομαγιά το απόγευμα, κάναμε το πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου. Ήταν όλα τέλεια οργανωμένα, το μόνο που δεν καταφέραμε να ελέγξουμε ήταν η βροχή…


·         Τον Αύγουστο οργανώσαμε την παραδοσιακή βραδιά, με τα χορευτικά , τη γιορτή πίτας και τα δρώμενα, με θέμα τον τραχανά.


·         Τον Οκτώβριο οργανώσαμε την πρώτη συνάντηση συλλόγων του Δήμου Πύλης. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Παραβρέθηκαν 26 πολιτιστικοί, αθλητικοί και σύλλογοι γυναικών.  Γνωριστήκαμε, ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις, καταγράψαμε τις γιορτές και τις εκδηλώσεις , τι κάνει και τι έχει ο κάθε σύλλογος.


·          Κάναμε το ημερολόγιό μας. Αφιερωμένο στις πίτες. Κάθε μήνας και μια πίτα. Φτιαγμένες από 12 καλές και έμπειρες νοικοκυρές. Οι περισσότεροι το γνωρίζουν. Έμειναν μόνο λίγα κομμάτια. Αν το θέλετε μπορείτε να το προμηθευτείτε από τη γραμματεία μας.


·         Βγήκαμε και στην τηλεόραση! Στην εκπομπή «τα εδέσματα της Στέλλας» στο ΑΣΤΡΑ TV.  Παρουσιάσαμε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι και η φίλη μας Λένα Γκίκα  έφτιαξε ζωντανά μια πεντανόστιμη κοτόπιτα.


Ευχαριστούμε όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο μας στήριξαν.

Τι έχουμε προγραμματίσει για το πρώτο εξάμηνο του 2012:

·         Το  Φεβρουάριο, θα διασκεδάσουμε. Στις 11 Πάρτυ με μουσική του 70 και του 80 , στο  Σίτυ.   Στις 25 αποκριάτικο πάρτυ στον πεζόδρομο με την συνεργασία και των άλλων συλλόγων.


·         Το Μάρτιο θα κάνουμε τη Β΄ συνάντηση των Συλλόγων του Δήμου Πύλης. Είχαμε αποφασίσει να γίνεται κάθε χρόνο μια κοινή εκδήλωση κάτι σαν φεστιβάλ. Στην συνάντηση αυτή θα την προγραμματίσουμε. Την Παρασκευή  23 Μαρτίου θα πάμε στο μοναστήρι στο Κόρποβο  για  τους Χαιρετισμούς και την επόμενη  εβδομάδα στις 30 ο Σύλλογος μας θα συμμετέχει στο πανθεσσαλικό φεστιβάλ που γίνεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Είναι μια καλή ευκαιρία να προβάλουμε τον τόπο μας. Είστε ευπρόσδεκτοι να έρθετε. Όταν  σε λίγες μέρες  ολοκληρώσουμε  τις διαπραγματεύσεις για το κόστος του ταξιδιού,  θα  ανακοινώσουμε.


·         Τον Απρίλιο  μέσα στο ανοιξιάτικο τοπίο ένας περίπατος  είναι ότι πρέπει. Λέμε να περπατήσουμε   στη Βλαχόστρατα. Θα κάνουμε και πικ νικ.


·         Την Πρωτομαγιά το απόγευμα το πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου. Κι αν βρέξει πάλι δεν πειράζει, δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον καιρό!


Και στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σκεφτόμαστε να  κάνουμε την θεσμοθετημένη μας μεγάλη εκδήλωση, τη γιορτή της πίτας. Ανακοινώσεις για όλα αυτά θα υπάρχουν στα καταστήματα της Πύλης, στις εφημερίδες, στο ίντερνετ και στην ιστοσελίδα του Δήμου. Στη συνέχεια  θα γίνουν οι απονομές των δώρων και των τίτλων


Σας ευχαριστώ πολύ.


 Πύλη, 22/1/2012